Jeg vil gerne til mine kunder og andre besøgende på siden komme med et forslag om tur sejlads. Jeg har sejlet hele mit liv, og har været mange steder, dels i forbindelse med mit arbejde, dels i forbindelse med ferier. Gennem mine over 30 års sejlads i den Svenske Skærgård har jeg oplevet nogle utrolig smukke og spændende steder. Det er stort set umuligt at beskrive alle steder, men jeg vil på denne side, vise nogle af dem bl.a. med nogle af de billeder jeg har taget. Jeg håber at det kan give inspiration til nogle dejlige ferier. God fornøjelse og god kommende sejler sæson.
Den svenske skærgård er et meget specielt sted at sejle, med mange utrolig smukke steder, og der kan bruges mange sommerferier til at udforske det. Jeg har sejlet der i over 30 år, og jeg bliver aldrig træt af det.
Jeg er helt enig med Anne Krog Boye fra Visit Sweden, når hun beskriver:
Den Svenske Skærgård er eksotisk og helt tæt på
[su_row]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[/su_row]
Sverige har en kystlinje, der adskiller sig markant fra den danske. De svenske skærgårde byder på en perfekt blanding af hav og klipper, blomster og dyreliv samt ikke mindst det unikke krystalklare vand, man finder alle steder i de labyrinter af småøer og klipper, der udgør de svenska skærgårde. Og der er masser af muligheder for skønne oplevelser.
En typisk feriedag i den vestsvenske skærgård giver dig mulighed for at finde din egen lille sol opvarmede klippe, få lun og frisk vind i håret, tage en dukkert i det klareste badevand i Norden, spise frokost på en lille fiskerestaurant og afslutningsvis en imponerende solnedgang. Skærgården byder med andre ord på noget nær de mest afslappede og idylliske omgivelser at holde sommerferie i.
”Næsten alle danskere, der sejler, har på et tidspunkt taget turen til den svenske skærgård og vendt hjem en kæmpe oplevelse rigere.
”Noget af det, der er så unikt ved skærgården, er, at mulighederne for uspolerede naturoplevelser er så mange. Der er ikke tale om bare et enkelt område, hvor alle tager hen, men om tusindvis af små og store afkroge på hele kystlinjen, der hver for sig har alle elementerne til en fantastisk sommerferie,” siger Anna Kron Boysen, der også nævner de gastronomiske oplevelser som et oplagt punkt på feriedagsordenen:
”Fra den lille, lokale fiskerestaurant til restauranter med nogle af Sveriges bedste kokke bag gryderne – over alt kan man få madoplevelser af fineste karakter, naturligvis med fisk og skaldyr i højsædet.”
Ønsker man at gøre det helt simpelt, og det er der mange der gør, så kan man også vælge at købe nykogte rejer i en fiskehandel for helt enkelt at sætte sig på de varme klipper og spise dem med fingrene.
”Skærgården på den svenske vestkyst fra Göteborg og op til den norske grænse er kendt over hele verden for bl.a. Hummer- og østerssafarier. Langs hele kysten og i skærgården i Bohuslän ligger fiskerlejerne, strandene og badestederne tæt sammen med de røde granitskær. Her kan
I også opleve en verdensnyhed, Kosterhavet marine nationalpark.
Sejlads i den Svenske skærgård er utrolig varieret. om du vil ligge for anker i en smuk bugt mellem klipper og fantastisk natur, eller du vil opleve in-steder med fest og koncerter, kan det findes her.
Skærgården langs den svenske vestkyst strækker sig langs Bohuslän fra Gøteborg op til den norske grænse. Tusindvis af små øer og skær ligger langs kysten, der er kendt for sine glatte og vejrbidte granitklipper, farverige små fiskelejer og travle sejler livsstil.
Her kan man spise nogle af Europas, ja, måske verdens, bedste skaldyr, glide stille forbi en sovende sæl, og eller bare nyde den fantastiske natur.
[su_row]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[/su_row]
Værd at besøge er også Sveriges første marine nationalpark, Kosterhavet, omkring Kosterøer med den unikke kystlinje, fyldt med strande og små klippeskær.
Og glem ikke at besøge Åstol, samt de hundredvis af andre hyggelige øsamfund.
Åstol ligger ud for den store skærgårdsø Tjörn;
Åstol er kendt for sine friskrøgede fisk og Åstol Rökeri er værd at besøge med deres fine fiskerestaurang, eget fiskerøgeri og levende musik.
Over for Åstol ligger øen Stora Dyrön, hvor bl.a. Dyrön Nordhavn er en ganske hyggelig havn. I den sydlige havn ligger Galleri Bockeberget i et gammelt beskyttelsesrum fra anden verdenskrig, i den nordlige havn ligger restauranten Dyrö Krog.
Lige meget hvor det blæser fra, vil der altid kunne findes en hyggelig havn med læ i den svenske skærgård.
Den sydlige del af Gøteborg udgør en del øer som er ganske hyggelige. Den videre sejlads kan afhængig af båd størrelsen, vælges enten ind i landet gennem sluser, eller indenskærs nordpå.
Det er 2 forskellige oplevelser. Der er ingen grund til at være nervøs over sejlads i skærgården, alt er godt afmærket så man ikke er i tvivl om hvilken vej man skal sejle.
Gøteborgs sydlige skærgård består af over 100 navngivne småøer og klippeskær, hvoraf de største øer har helårs boliger eller sommerhuse. Flere af de store øer er bilfrie, bl.a. Styrsö, hvor de lokale anvender cykel, knallert eller eldrevne golfvogne til at komme rundt på øen. Over for havnen på Styrsö kan der tankes diesel og benzin.
Man kan sagtens opleve øerne til fods. En anden mulighed er at leje cykel til at komme rundt. De større skærgårdsøer har spisesteder, overnatningsmuligheder, badestrand og gode vandrestier. Der bor 4500 fastboende på ørene Asperö, Brännö, Köpstadsö, Styrsö, Donsö og Vrångö.
Hvis man vælger at sejle nord og tage Sveriges vestkyst, vil der komme et utal af forskellige øer med hver deres lille samfund. Det meste af sejladsen foregår indenskærs i læ for vind og bølger.
[su_row]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[/su_row]
Der er som sagt et utal af øer der er værd at besøge, med hver deres historie. Et af stederne er Marstrand med sin enorme fæstning. Carlsens Fästning som borgen hedder, er virkelig et besøg værd, og dens historie er interessant. I juli måned på bestemte datoer bliver borgen omdannet til et kæmpe teater, hvor publikum går mellem skuespillere der alle er klædt ud, så de danner et billede af livet fra dengang. Dette er meget livagtigt, og man kan i den grad leve sig ind i tiden med diverse tyveknægte, beskidte med sorte tænder, en snes soldater der kommer stormende imod en med våbnene hævet, fanger der sidder i de små fængsles rum og råber om hjælp ovs.
Se video her.
En hel dag går let til at udforske fæstningen som er enorm, og må anses for at være den fæstning, der var den sværeste at indtage. Virkelig et bygningsværk af demission. Der kan læses mere om Fæstningen her.
Marstrand med sine særprægede træhuse, er virkelig en populær ferieby, som spreder sig over to skærgårdsøer Marstrandöen og Koön. De er forbundet med en lille kabelfærge som man lige skal være opmærksom på når man kommer sejlende.
Marstrand Rådhus fra år 1644 er i øvrigt Bohuslän ældste stenhus.
Marstrand er med sin store lystbådehavn en af Sveriges fremmeste sejlsportsbyer. Hvert år afholdes Sveriges største internationale sejlsportsbegivenhed “Stena match Cup Sweden” med nogle af verdens bedste sejlere og omkring 100.000 besøgende i byen.
[su_row]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[/su_row]
Det var Carl X Gustav som beordrede Carlstens Fästning bygget i år 1680, og det var først 180 år senere i 1860 at fæstningen stod helt færdigt. Det var så stort et projekt, at lovgivningen på daværende tidspunkt blev lavet om. Således blev der indført en ny straf “Marstrands arbejdet” som bevirkede, at kriminelle med alt fra mordere, voldtægtsmænd, tyveknægte med mere, kom til Marstrand og arbejdede med at opføre Fæstningen. At være fange på Marstrands Fæstning var hårdt, og om vinteren overlevede op til 20% af fangerne ikke.
Carlstens Fästning er bygget som flere fæstninger inde i hinanden, således var den meget svær at indtage for fjenden. Den blev betegnet som den mest sikrede fæstning i verden på daværende tidspunkt.
Se video her af Marstrand og Carlstens Fästning.
Kirkesund som man kommer igennem nord for Marstrand, har kun begrænsede gæstepladser, men har bagom sundet en stor lystbådehavn. Jeg vil tro at Kirkesund har Västtrafik mindste rute som sejler over sundet til øen Härön, som ligger lige overfor. Det tager 3 min, og på denne ø ligger Magasinet Härön, en utrolig charmerende restaurant beliggende helt ned til sundet. Bygningen hvor restaurationen ligger er fra 1847 og forhenværende fiskemagasin. Man spiser rigtigt godt på Magasinet Härön, alt imens den livlige trafik på sundet kan iagttages.
Mats Nordström som er chef kok på Magasinet Härön, har en imponerende karriere, specielt inden for fisk og skaldyr. Læs mere her: www.magasinetharon.com
Ganske kort efter Kirkesund ligger Engewiken Gæstehavn, de har pæne badeforhold, kran til 7.5 ton, og en utrolig hyggelig havnefoged, der med glæde varmer det morgenbrød du køber af ham i kiosken.
Gulholmen.
Engang var Gullholmen et meget travlt fiskesamfund, med store fangster af sild, makrel og tun fra Kattegat og Nordsøen. I dag er øen meget besøgt af lystsejlere, og sommerhusgæsterne har mere eller mindre overtaget øen.
Den 400 meter lange ø er uden biler, så al transport foregår til fods. De små snørklede gader egner sig ikke engang til cykler. Husene ligger helt tæt, og det er utrolig charmerende at gå her.
Den meget besøgte gæstehavn har en rigtig god restaurant.
På havnen findes ICA supermarked, iskiosk hvor de selv bager vaflerne. Der er opslagstavle med nyttige informationer om fisketure og udstillinger. Gullholmen har lokalhistorisk museum, naturmuseum med mere.
En lille gangbro forbinder Gullholmen med den noget større skærgårdsø Härmansö, hvor man finder kirke, skole og kunstmuseum.
Lysekil.
Byen er en typisk havneby på Bohuskysten med en lang historie inden for fiskeribranchen helt tilbage til 1500-tallet. I kommunen bor ca.15.000 indbyggere. Om sommeren er det en blomstrende stad med et mylder af turister og soldyrkere. Lysekil ligger ved udmundingen til Sveriges eneste tærskelfjord, hvilket medfører, at dyrelivet under vandet er unikt og adskiller sig fra den øvrige del af vestkysten. I Gullmaren finder man flere forskellige dybtvandsarter.
Disse fiskearter og meget andet fra havet kan ses i “Havets Hus” et hav akvarium med omkring 40 akvarier med nok beskæftigelse til en hel dag. Prøv også undervands-safari, hvor en undervandsrobot sender billeder op til gæsterne på akvariets båd.
Husk at gå en tur gennem Lyskill gamle gader, med huse tilbage til 1700-tallet.
Basholmen har plads til 40 gæstebåde, har bad og toilet, kiosk, naturreservat og museum. Historien tæller tilbage til 1700 tallet, hvor man på øen saltede sild, og 1800 hvor det var bådeværftet der beskæftigede øen. Bådeværftet er de bygninger der danner rammen om havnen, og nogle af de gamle skibe der er bygget på værftet ligger udstillet i den lille inderhavn.
SE VIDEO HER: https://www.youtube.com/watch?v=MpLWV5XdqBs&t=418s
Der er utrolig mange steder at beskrive, og det ville være umuligt at beskrive dem alle. Fra Lysekil sejler vi direkte til Smögen.
Smögen er især kendt for sin lange, smalle naturhavn kaldet Smögenbryggen, der i dag er et stort turistmål i Sverige.
Smögen har kun ca. 1500 indbyggere, men i turistsæsonen er her rigtig mange mennesker og liv og glade dage. Hele farvandet omkring Smögen er fyldt med nøgne klipper og skær, som i sig selv giver en stor oplevelse. Fra Smögen fører en 200 meter lang bro over til fastladet og nabobyen Kungshamn.
Frem til begyndelsen af 1900-tallet var havnen i Smögen en vigtig eksporthavn, hvorfra der blev fragtet saltede fisk til resten af Europa. Langs Smögenbryggen lå magasiner, lagerhaller og salterier, og havnen var øens naturlige centrum. I dag er alle disse magasiner og haller ombygget til hyggelige spisesteder, cafeer, forretninger med mere, og de er godt besøgt.
På østsiden af Smögen finder man Smögens fiskeaution, hvor fiskernes fangster bliver solgt til højstbydende, og alle kan købe friske fisk og skaldyr.
Bag smögenbryggen ligger museet Fiskestugan, hvor man kan se, hvordan en fiskerfamilie boede i 1800-tallet, og man kan se en stor samling fiskeredskaber.
Igen er det umuligt at beskrive alle de interessante og smukke steder man kan besøge, så jeg vil beskrive sejladsen fra Smögen og gennem Sotekanalen. Sotekanalen er bygget i 1931, 4.8 km lang, 15 meter bred og har en dybde på 4.5 meter.
Den strækker sig fra Kungshamn i syd til Hunnebostrand i nord. kanalen passeres årligt af 50.000 både.
Hunnebostrands historie tæller tilbage til 1500-tallet. Mellem Sotefjorden og syd om Bottnafjorden mødes havet og danner denne skærgård med større og mindre øer. Dette skærgårdsområde har i gamle dage dannet hvileplads for mange søfarende. Havnen ligger beskyttet i sin bugt og Nordre og Söndre Höge berg, der er 67 meter højt giver læ fra vest.
I dag en stor moderne lystbådehavn med flere gode restauranter. Restaurant Kanten Bar & Kok ligger med dejlig udsigt over havet, og deres rejesandwich samt plankesteak må klart anbefales.
Strandhamn, fredeligt beliggende med hyggelig lille by. Fra Strandhamn sejler vi videre nordpå gennem Hamburgsund.
Hamburgsund lystbådehavn er fredeligt beliggende, godt beskyttet for vind og vejr. Her er supermarket som iøvrigt har deres egen anlægsbro, og som alle andre gæstehavne i sverige er her også pæne bademuligheder og vaskemaskine samt tørretumbler. Prøv endelig Hjalmars Bar & Brygge som ligger på havnen helt ud til vandet, hvor du også kan lægge til hvis du besøger restauranten. Ud over pizza og burger, serverer de selvfølgelig også friske skaldyr og frisk fisk. Og jeg har i den grad oplevet hygge og glade dage med levende musik.
Sejlladsen gennem Hamburgsund er utrolig smuk, og man fornemmer virkelig den hyggelige atmosfære med gamle fiskehuse blandet sammen med flotte villaer med egen bådebro, og det eneste man ønsker ar bare at sejle meget stille igennem dette sund.
I Hamburgsund kan I komme på hummer eller østers safari, fordybe jer i stenhuggarhistorie eller tage til de unikke helleristninger fra bronzealderen i Torsbo.
Der er Vikingespil på slottet, musik og teater forestillinger på scenen i Bonn. I kan også bare købe en pose friske rejer fra fiskehandleren, en kold hvidvin og sidde på båden og se på den konstante trafik af lystbåde der sejler forbi i dette sund.
Igen er der masser af forskellige øer at besøge. Vi sejler direkte til Fjällbacka.
Fjällbacka er virkelig en havn der er godt besøgt, et sted hvor der er mange hyggelige spisesteder, cafeer på havnen med liv ud på natten, og ikke mindst imponerende med sin enorme klippe der går lodret op.
Fjällbacka er usædvanligt Smukt placeret i den svenske skærgård omkring 125 kilometer nord for Göteborg. En Charmerende lille landsby med hyggelige gader. Byen er elsket som sommer destination for lokale som for turister – og det var iøvrigt her Ingmar Bergman opholdt sig ganske meget.
Karakteristisk for Fjällbacka er den 74 meter Høje Vetteberget, beliggende midt i byen. Som de fleste andre små bohuslänske kystsamfund er Fjällbacka trygt vendt mod havet, men beskyttet af skærgården og længere ude ligger Väderöarna.
De farvede små hyggelige træhuse kan dateres tilbage til 1600-tallet.
Fjällbacka har ganske meget historie, dels er byen kendt for Camilla Läckberg´s drabelige krimier, dels har byen en spændende historie omkring de utal af små øer der ligger tæt på byen, med drabelige fortællinger om dengang det var smugler øer og illegale værtshuse hvor adskillige mord blev begået. Det er virkelig værd at sejle rundt og beskue samt besøge disse øer.
Fra Fjällbacka og de mange øer der ligger omkring sejler vi gennem Havstenssund.
Havstenssund er et gammelt fiskerleje. Samfundet var engang helt afhængig af fiskeri og søfart. Nogle trawlere og hummer fiskere er stadig tilbage. Det er yderst charmerende, når man går langs vandet ad de fine broer der er bygget på klippen, og pludselig træder ind mellem de gamle bygninger på havnen. Her er også den gode fiskerestaurant Skjaldjurscafeet. Hvis man er til at nyde frisk fisk fra båden eller fra en varm klippe hvor man kan nyde udsigten, ligger der en fantastisk fiskecafe, hvor de lækreste røget makrel kan købes. Ligeledes er der stor bådudstyrs forretning og bådeværft.
[su_row]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[/su_row]
Området er nævnt så tidligt som de norske kongelige eventyr fra omkring år 1100. Senere boede her lodser, toldere og der var værtshuse til servering for skibtrafikken.
Historien fortæller, at i marts 1712 sejlede Tordenskjold med sit fartøj “Ormen” forbi Havstenssund, som var kendt for sine dygtige lodser, og med våbenmagt kidnappede han dem for at sejle sikkert til Göteborg, hvor de senere blev frigivet.
Der er utrolig meget historie langs den svenske vestkyst grundet de krige der har været mellem Danmark, Sverige og Norge.
Havstenssund fik sin nuværende karakter i løbet af 1800’erne, hvor fiskeri, søfart og sten industri voksede og blev betydelige industrier. Havstenssund har ændret sig hele tiden i takt med hvad der var af fisk at fange. Dengang domineret købmandsgården i havnen mod syd, hvor lodser levede samt fragt skippere, og i den nordlige del levede fiskere og stenhuggere. De ældre dele af Havstenssund, i den nordlige del af samfundet, er et velbevaret miljø, både hvad angår bosættelserne som gader og haver. Dette område er af national interesse for kulturarv beskyttelse. I første halvdel af 1900-tallet blomstrede samfundet. Der var der to fisk grossister, to købmandsforretninger, konservesfabrikker, båd bygning, radio butik, cafe, og posthus.
Fra Havstenssund sejler vi videre til Nordkoster.
[su_row]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[/su_row]
Kosterøerne består af sydkoster og nord koster, som er opdelt af et smalt stræde, hvor Nordkoster lystbådehavn ligger. Igen er det interessant at udforske øen, og her findes også restaurant.
Transporten over det smalle stræde foregår via en lille kabeltrukket færge, hvor der netop er plads til en golfvogn. En gåtur fra havnen her og til syd Koster er rigtig hyggelig.
[su_row]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[/su_row]
Kosterhavets National Park blev indviet i 2009, og er hjemsted for over 300 dyre og plantearter. Havbunden i fjorden er et helt særligt landskab. Her findes både ”hård” og ”blød” havbund helt ned på 200 meters dybde, grusbund og klippebund ud mod Skagerrak.
Koster-Väderö fjorden står også i forbindelse med Norske Renden, som danner forbindelsen ud mod Atlanten. Det gør, at der råder forhold, der minder om de store oceaner, og skabes gunstige livsbetingelser for dyr, der normalt lever helt ude ved kontinentalsoklens slutning.
Her lever Nordhavsrejen, som skaber grundlag for et af områdets vigtigste erhverv: Rejefiskeriet. Koster-Väderö fjorden ligger indenfor den grænse, hvor der normalt ikke må fiskes med trawl, men reje-fiskeriet er undtaget fra reglen, bl.a. fordi denne type fiskeri er en tradition, der går over hundrede år tilbage. Hvert år fiskes der ca. 200 tons rejer af ca. 30 rejekuttere; de fleste er små både på mindre end 12 meter.
På sydkoster ligger øens museum, som absolut er et besøg værd, uanset om man er barn eller voksen. her er guid der kan fortælle om de fisk og dyr der findes i dette farvand, alt imens man kan røre ved havlivet som er udstillet i et bassin, her er biograf og masser at kigge på. I lystbådehavnen kan selvfølgelig også købes mad og drikke.
Et andet af områdets højdepunkter, og en favorit blandt børn, er den store bestand af spættede sæler, som holder til ved øgruppen. I løbet af sommeren kan man tage på sælsafari fra Strömstad og se de søde sæler og deres unger sole sig på skærene.
Fra Kosterøerne sejler vi til Strömstad.
Strömstads placering er den nordligste del af Sveriges vestkyst og ligger kun 20 km fra Norges grænse. Her bliver der igen budt på maleriske fiskelejer og et smukt bagland med søer, klipper og vildmarksnatur.
Der er flere store lystbådehavne her. En af dem ligger midt i centrum, hvor der er et godt aften og natteliv med flere gode restauranter og cafeer. Det kommer næppe som nogen overraskelse, at maden i Strömstad er i en klasse for sig selv. Du kan bestille alt indenfor almindeligt mad som steak med mere, men Kosterhavet er kendt for sine fremragende fisk og skaldyr, og de lokale restauranter har gjort en kunst ud af at tilberede havets goder på alverdens måder – hver især med deres egen specialitet.
Her er også gode indkøbsmuligheder med flere supermarkeder helt tæt på havnen, og en veludstyret bådudstyrsforretning.
Her er ganske hyggeligt, og igen er der vaskemaskine og tørretumbler hvis det behøves. I Bukten, som er Strömstads ældste og bedst bevarede kvarter, kan man se flere hundrede år gamle huse, som stadig bruges som helårsboliger. De små huse emmer af historie og flere lokale berømtheder har boet i husene gennem årene.
En anden lystbådehavn ligger i forbindelse med Strömstad Spa, et moderne luksus hotel. Hotellets faciliteter kan benyttes i forbindelse med brug af deres lystbådehavn, og deres Spa dækker 2000 kvadratmeter i to etager. Det er den eneste Decléor Flagship Spa i Nordeuropa og tilbyder de fleste spa-behandlinger og produkter.
[su_row]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[su_column size=”1/2″]
[/su_column]
[/su_row]
I forbindelse med hotellet, ligger nogle byhuse, som efter min mening er rigtigt godt tænkt da de blev bygget. Hyggeligt med hver deres bådplads uden foran stuen og terrassen. Op til dette byggeri støder et naturreservat til.
For at komme over til dette område hvis man ligger i havnen i centrum, skal man bruge en lille ubemandet kabel trukket færge. Hvis man ikke lige har kort til at bruge den, venter man bare til der kommer nogen der skal over.
Fra Strömstad sejler vi til Halden i Norge gennem det flotte Svinesund.
Når man sejler i Svinesund og er for indadgående har man Sverige på sin styrbords side, og Norge på sin bagbords side.
Længere oppe kommer man til Halden som er Norsk. Den ligger godt beskyttet og i bunden af bugten ligger Halden centrum.
En hyggelig by med gamle huse og stræder der er borstensbelagte, og ikke mindst det mægtige Fredriksten Fæstning.
Fredriksten Fæstning er en vigtig attraktion for turister, der besøger Halden, og i sommermånederne besøger næsten 300.000 mennesker Fredriksten Fæstning.
Fæstningen blev bygget af Danmark-Norge i det 17. århundrede, og dens vægge, bastioner, våben, ammunition tårn, mørke hemmelige korridorer og museer fortæller historien om byen.
Konstruktionen af Fredriksten startede i 1661, efter Norge tabte Bohuslän distriktet og Bohus Fæstning til Sverige i 1658. Tre efterfølgende angreb af svenskerne på Halden i 1658-1660, overbeviste Fredrik 3. Kongen af Danmark og Norge, at en stærk og moderne fæstning var nødvendig.
Fredriksten fæstning er en fantastisk arena for mange forskellige arrangementer, fra intime teaterforestillinger til store bil udstillinger, koncerter og sportsbegivenheder.
Da jeg var i Halden var det åbenbart normalt, at på byens torv, om aftenen, samledes byens borgere for at se film på storskærm. En slags drive-in bio. Der var en rigtig hyggelig stemning.
På havne fronten er der restauranter og cafeer med live musik til ud på natten.
Havnen har også her moderne og nye forhold med toiletter og bad, vaskemaskine og tørretumbler, og det er i øvrigt billigere at tanke diesel i Norge end i Sverige.
Herfra slutter turen og vi sejler mod Danmark, men på tilbagevejen vælger vi nogle andre havne, for der er masser at vælge imellem.
Rigtig god sejlerferie.
Venligst Dansk Yacht Import
Jan Wulff Møller